Από την Ελαία έως τη Λέλας Καραγιάννη και την Αγορά Κυψέλης: Αλληλεγγύη στις καταλήψεις
Στην περίοδο που διανύουμε, μέρα με την μέρα, η κρίση του κεφαλαίου δεν εξελίσσεται μόνο στην πόλωση μεταξύ των «πλούσιων» και «φτωχών», αλλά οξύνει και τις αντιθέσεις μέσα στο εσωτερικό της κοινωνίας, προωθώντας τον φόβο, την αποκτήνωση και την απομόνωση.
Οι ζωές μας υποτιμούνται, ο κοινωνικός εκφασισμός καλπάζει, ενώ τα όρια της κοινωνικής εξαθλίωσης καταδεικνύονται από τις διαδρομές των μεταναστών και των αστέγων.
Η ιστορία δείχνει ότι ο συνήθης δρόμος που οδηγεί προς στην έξοδο από την κρίση περνάει μέσα από την βία και την καταστολή.
Από αυτή την στρατηγική δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι επιθέσεις στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους. Οι χώροι συλλογικής και αυτοοργανωμένης δράσης, που διεκδικούν την θέση τους στα πεδία των καθημερινών μετώπων ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά, στοχοποιούνται και έρχονται αντιμέτωποι με κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις, που αποσκοπούν στην αποπολιτικοποίηση, την συκοφάντηση, την τρομοκράτηση, την περιθωριοποίηση και την καταστροφή τους.
Η προσπάθεια καταστολής κάθε αυτοοργανωμένου συλλογικού εγχειρήματος, είναι ένα ακόμα μέσο για να θέσουν την κοινωνική ζωή σε μια τροχιά καθολικής επιτήρησης, γύρω από το πεδίο ελέγχου των κυριάρχων.
Στο επίκεντρο της κρατικής επίθεσης, έχουν βρεθεί προσφάτως τρεις καταλήψεις.
Το Γενάρη του 2012, ύστερα από συζήτηση στη βουλή, μετά από μια ακόμη επερώτηση των φασιστών του ΛΑΟΣ για τις καταλήψεις, γίνεται γνωστό ότι έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη στην κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37. Η δίωξη αυτή αποτελεί συνέχεια του αποκλεισμού της από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και την απειλή για εισβολή τον Ιούλη του 2010, καθώς και την απόπειρα διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο τον Ιούλη του 2011.
Η κατάληψη λαϊκής αγοράς Κυψέλης έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Δήμου Αθηναίων, του δημάρχου Καμίνη και των φασιστών του ΛΑΟΣ. Ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς παρέμενε κλειστός και εγκαταλελειμμένος για περισσότερα από 7 χρόνια, με την προοπτική της κατεδάφισης του για την δημιουργία parking. Ο χώρος καταλήφθηκε το 2006 από κατοίκους της Κυψέλης, για να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός αυτοοργανωμένος χώρος. Το Νοέμβρη του 2011, κλιμάκιο του υπουργείου προστασίας του πολίτη, της ΓΑΔΑ και της δημοτικής αστυνομίας παρευρέθηκε στο 6ο διαμερισματικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, στοχοποιώντας άμεσα την κατάληψη της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη. Ο Δήμος και το Κοινοτικό Συμβούλιο επιχειρούν τον τελευταίο καιρό να χρησιμοποιήσουν την αγορά για την λειτουργία υπηρεσιών του δήμου.
Η κατάληψη Ελαία στην Κέρκυρα, τις τελευταίες μέρες δέχεται απειλές εκκένωσης από το Δήμο Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, το συνεργείο του Δήμου εισέβαλε στην Κατάληψη με το πρόσχημα του «καθαρισμού και της αξιοποίησης» του θερμοκηπίου από τη Διεύθυνση Πρασίνου, ενώ ο αντιδήμαρχος Σπύρος Ρίγγας στη συνέχεια έδωσε διορία πέντε ημερών για να εκκενωθεί ο χώρος. Η κατάληψη Ελαία να προσθέσουμε είναι ένα παλιό εγκαταλειμμένο ελαιοτριβείο του Ινστιτούτο Ελαίας, το οποίο καταλήφθηκε το Νοέμβρη του 2009. Στη κατάληψη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, μαθήματα και κύκλοι αυτομόρφωσης, λειτουργεί ομάδα αγροκολλεκτίβας, ενώ στο θερμοκήπιο, όπου αποφάσισε ο Δήμος να παρέμβει, λειτουργεί ήδη σπορείο-φυτώριο οπωροκηπευτικών, με σκοπό τη δωρεάν διανομή φυτών και σπόρων από ντόπιες ποικιλίες στους κατοίκους της Κέρκυρας.
Η υπεράσπιση όλων των καταλήψεων, δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτι του αγώνα για ελευθερία. Αφορά όλους τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους, γιατί όταν απειλείται ένας, απειλούνται και όλοι οι υπόλοιποι. Αφορά κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι, που νοιώθει τα δεσμά του όλο και πολύ να το πνίγουν. Αφόρα κάθε ανυπότακτο άνθρωπο που δεν δέχεται τα δεσμά της καθημερινότητας, που αρνείται να φιμωθεί και προσπαθεί να σπάσει την παγερή σιωπή της απάθειας.
Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις!
Κατάληψη Apertus
Αγρίνιο 8/03/2012