ΚΕΡΚΥΡΑ. Συμπληρώνονται σήμερα τρεις μήνες από την 11η Ιουνίου, όταν η Κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου της και δημοσιογράφου Σίμου Κεδίκογλου, ανακοίνωσε την – πολιτικά απαράδεκτη, νομικά έωλη και ηθικά αδικαιολόγητη – απόφασή της να κλείσει την ΕΡΤ ,
καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό, το αγαθό της επικοινωνίας και το περί δικαίου αίσθημα. Τρεις μήνες μετά, η Ελλάδα – κόντρα στην απόφαση του ΣτΕ, τη λογική και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας – εξακολουθεί να μην έχει Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Διεκδικεί, όμως, την πρωτιά ενός μοναδικού φαινομένου στα παγκόσμια ραδιοτηλεοπτικά χρονικά: οι απολυμένοι – εργαζόμενοι κράτησαν και κρατούν με δική τους απόφαση, απλήρωτοι αλλά με πείσμα, ανοιχτή την ΕΡΤ. Τόσο κεντρικά (Ν.Ε.Τ. και ΕΡΑ από την Αγία Παρασκευή και Ε.Τ-3 από τη Θεσσαλονίκη) όσο και από τους περιφερειακούς σταθμούς της Ε.ΡΑ. που συνεχίζουν την παραγωγή προγράμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανοιχτή και ζωντανή παραμένει η ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: το περιφερειακό ραδιόφωνο της Β.Δ. Ελλάδας που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1957 και σήμερα μεταδίδει – σε 24ωρη βάση από τα FM, τα Μεσαία και το Διαδίκτυο – το πρόγραμμα το Δικτύου της ΕΡΑ, ενώ παράγει και μεταδίδει και ολιγόωρο τοπικό πρόγραμμα. Εάν η ΕΡΑ Κέρκυρας είχε σιγήσει στις 11 Ιουνίου, τη θέσή της θα είχαν καταλάβει – στα ερτζιανά – ιταλικοί και αλβανικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Κινητήρια δύναμη στην προσπάθεια αυτή παραμένει το κύμα υποστήριξης της κοινωνίας, το οποίο αποτέλεσε και το οξυγόνο, που έδωσε και δίνει ζωή σε αυτή την προσπάθεια (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πλήθος των θεατών της ΕΡΤ, μέσω διαδικτύου, είναι εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα, αφού μόλις την περασμένη εβδομάδα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, μόνο από το www.ertopen.com το παρακολούθησαν περισσότεροι από 160.000 μοναδικοί θεατές).
Ως βασικό όπλο για να ακυρώσουν αυτή την προσπάθεια των εργαζομένων της ΕΡΤ και για να τους διασπάσουν, οι κυβερνητικοί εταίροι βρήκαν την ίδρυση του μεταβατικού φορέα, της περιβόητης «Δ.Τ» η οποία εκπέμπει, ένα αμφιβόλου ποιότητας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας πρόγραμμα, από φρουρούμενες μάλιστα εγκαταστάσεις. Επιπλέον, συρρικνώνει – μέχρις εξαφανίσεως – βασικούς τομείς δράσεις της ΕΡΤ: για παράδειγμα, καταργεί τα 7 από τα 19 περιφερειακά ραδιόφωνα και όσα διατηρεί, μεταξύ των οποίων ο Σταθμός της Κέρκυρας, έχουν μιαν προσχηματική συγκρότηση (π.χ. ένας δημοσιογράφος για την Κέρκυρα) που σε καμία περίπτωση δε συνιστά λειτουργία Ρ.Σ.
Στη διαδικασία αυτή συνέβαλε δυστυχώς η απόφαση μεγάλου αριθμού συναδέλφων που, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, δήλωσαν συμμετοχή , κάνοντας αίτηση για εργασία στο τηλεοπτικό μόρφωμα της «Δ.Τ», δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό Π. Καψή και στην κυβέρνηση, αφού τους λοιδόρησε, τους συκοφάντησε και τους άφησε άνεργους, τώρα να μιλά εξ ονόματός τους και να… ανησυχεί για το εργασιακό μέλλον τους.
Με βάση τα παραπάνω: διεκδικούμε τη λειτουργία Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, που να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας μας, να υπηρετεί την πλουραλιστική ενημέρωση και τον πολιτισμό και να σέβεται τους όρους τους κοινωνικού συμβολαίου που υπέγραψε η ΕΡΤ με τους θεατές και ακροατές της στις 11 Ιουνίου. Ειδικότερα, στην Κέρκυρα, διεκδικούμε τη διατήρηση και λειτουργία – σε πλήρη και όχι προσχηματική ανάπτυξη – περιφερειακού ραδιοφωνικού σταθμού που θα αποτελεί σταθερό πόλο, σημείο αναφοράς και εξισορροπητικό παράγοντα στο τοπίο της μαζικής επικοινωνίας .
Εργαζόμενοι ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ