ΕΝΟΨΕΙ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ (ΝΟ2)

Η δεύτερη εκδήλωση των γενεθλίων της Κατάληψης “Ελαία” το μεθεπόμενο σάββατο 14/12/13 θα έχει ως θέμα την κρίση ως κατάσταση εξαίρεσης ή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Θα παρουσιαστούν τα βιβλία των Giorgio Agamben “Κατάσταση εξαίρεσης” και της Αθηνάς Αθανασίου “Η κρίση ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, από την ομάδα αυτομόρφωσης του στεκιού μεταναστών Βόλου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ:
H κατάσταση εξαίρεσης – έννοια που αντλεί την καταγωγή της από την “exceptio” του ρωμαϊκού δικονομικού συστήματος και την οποία ο Αγκάμπεν θεωρεί ταυτόσημη με την “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”- έχει αρχίσει σήμερα να μετατρέπεται, και με τη δική μας ανοχή, σε “φυσιολογικό” τρόπο διακυβέρνησης, τρόπο ο οποίος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική πολιτική των κρατών. Το βιβλίο του κορυφαίου Ιταλού φιλοσόφου διερευνά σε βάθος τις σύνθετες ιστορικές πτυχές του ζητήματος, αναλύει τα αίτια και τις επιπτώσεις του στις σημερινές κοινωνίες και εξετάζει τις “μεταμορφώσεις” του μέσα στο χρόνο- από τα στρατόπεδα θανάτου του Χίτλερ ως τις φυλακές του Γκουαντάναμο του Μπους. Όταν η κατάσταση εξαίρεσης τείνει να γίνει ο κανόνας, οι θεσμοί και οι ισορροπίες των δημοκρατικών συνταγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν και το ίδιο το όριο ανάμεσα στη δημοκρατία και τον απολυταρχισμό μοιάζει να καταλύεται. Κινούμενος σ’ έναν, εν πολλοίς, αχαρτογράφητο χώρο ανάμεσα στην πολιτική και το δίκαιο, ανάμεσα στην έννομη τάξη και την καθημερινή ζωή, χώρο τον οποίο οι περισσότεροι ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες αρνούνται να μελετήσουν, ο Αγκάμπεν εξετάζει μία προς μία τις νομικές θεωρίες που αφορούν την κατάσταση εξαίρεσης και φωτίζει με έναν ουσιαστικό και ριζοσπαστικό τρόπο τη σκοτεινή σχέση που συνδέει τη βία με το δίκαιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *