Αλληλεγγύη στις Καταλήψεις Allerta και Mundo Nuevo

Την πρώτη Νοέμβρη σύντροφοι και συντρόφισσες έπειτα από πρωτοβουλία της αναρχικής ομάδας Cumulonimbus, κατέλαβαν το κτήριο στην 7η πάροδο Νικηφόρου Θεοτόκη, περιοχή Σπηλιά, μέσα στη πόλη της Κέρκυρας. Η κατάληψη του κτηρίου έγινε προκειμένου να υπάρξει ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τη δημιουργία κοινοτήτων αντίστασης και αλληλεγγύης στο κέντρο της πόλης. Ένα κτήριο εγκαταλελειμμένο και ξεχασμένο εδώ και δεκαπέντε χρόνια τόσο από το δήμο, όσο και από το αδελφάτο του Γηροκομείου στο οποίο και ανήκει.
Καθώς οι καταληψίες αλλά και αλληλέγγυος κόσμος στο εγχείρημα προσπαθούν να μετατρέψουν το εγκαταλελειμμένο αυτό κτήριο σε βιώσιμο και ασφαλές, γίνεται γνωστό το ξαφνικό ενδιαφέρον που έχει ο δήμος και το Γηροκομείο, ώστε να νοικιάσει το κτήριο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, προκειμένoυ αυτό με τη σειρά του να το μετατρέψει σε μουσείο.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που τα δύο αυτά ιδρύματα απουσιάζουν πλήρως από τα πραγματικά τους προβλήματα. Από τη μία το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι γνωστό ότι έχει βασικές ελλείψεις όσον αφορά τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών του και παρόλα αυτά αντί να φροντίσει να βρεθεί μια λύση σχετική με αυτά, αποφασίζει να διαθέσει χρήματα στην δημιουργία του μουσείου. Από την άλλη το Γηροκομείο το μόνο που επιθυμεί από αυτή τη συνεργασία είναι το χρήμα, καθώς η εγκατάλειψη εδώ και χρόνια των υπηρεσιών και των δομών του σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που φιλοξενεί, εκφράζει και την πλήρη αδιαφορία όσον αφορά τις ανάγκες τους.  Η προκλητική ενέργεια που σκοπό έχει την κερδοφορία είναι φανερό πως κινήθηκε μόνο αφού έγινε η κατάληψη στο κτήριο και έχοντας μοναδικό σκοπό να εμποδίσει την εξέλιξη ενός κέντρου αγώνα στην πόλη της Κέρκυρας.

Παράλληλα η κατάληψη Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στο στόχαστρο κατασταλτικών μεθόδων του κράτους, καθώς το τελευταίο διάστημα το τμήμα Προστασίας Πολιτεύματος της ΓΑΔΘ έχει αποστείλει κατ΄οίκον κλητεύσεις σε δεκαέξι άτομα προκειμένου να προσέλθουν σε προανάκριση σχετικά με την κατάληψη του κτηρίου, ενώ τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης και κατάληψη δημοσίου κτήματος κατ’επανάληψη.

Το πρόταγμα των καταλήψεων είναι σήμερα αν μη τι άλλο πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι καταλήψεις δίνουν ζωή στο απαξιωμένο και έρημο κτιριακό απόθεμα των πόλεων σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές προσδοκίες και σε εναντίωση με τον θεσμό της ιδιοκτησίας. Οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και οι καταλήψεις αποτελούν κέντρα κοινωνικών και ταξικών αγώνων και στοχεύουν σε μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. Η υπεράσπισή τους είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο των από τα κάτω, οι οποίοι αντιστέκονται στη συνεχή επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου.

Η κατάληψη Ελαία εκφράζει την αλληλεγγύη και την στήριξή της στην Κατάληψη Alerta και στην κατάληψη Mundo Nuevo.
Δέκα εκατό, χιλιάδες καταλήψεις, ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *