Οι γειτονιές μας ανάχωμα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Εν μέσω τρίτου μνημονίου, με μια κυβέρνηση πλήρως εναρμονισμένη με τις προσταγές ντόπιων και διεθνών αφεντικών, με την βίαιη φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας να συνεχίζει ατερμάτιστα, τους φασίστες να ξανασηκώνουν κεφάλι και την αστυνόμευση να έχει γίνει καθημερινότητα στις γειτονιές μας, οφείλουμε να κατανοήσουμε την σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και να ιχνηλατήσουμε νέα περάσματα αγώνα.

Ως κατάληψη Ελαία, ένα ζωντανό πολιτικό κύτταρο που εντός του κυοφορείται ο κόσμος που έρχεται, αντιλαμβανόμαστε ότι τα υψηλά ενοίκια και η παράλληλη αδυναμία ανθρώπων να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες, οι πολύ υψηλοί λογαριασμοί στα δημόσια αγαθά (π.χ. ρεύμα, νερό) και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι ζητήματα που αφορούν την ζωή μας και δεν μας αφήνουν αδιάφορους. Παράλληλα στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το νέο ασφαλιστικό, το οποίο εντείνει την εξαθλίωση στους «από τα κάτω» της κοινωνίας.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση επιλέξαμε να δράσουμε στις γειτονιές. Γειτονιές όπως η Γαρίτσα και το Μαντούκι, με έντονο το προλεταριακό στοιχείο, στις οποίες οι κάτοικοι βιώνουν πολύ έντονα τα προαναφερθέντα προβλήματα σε καθημερινή βάση. Παρόλο που στις γειτονιές αναπαράγονται οι αντιφάσεις και οι συγκρούσεις της κοινωνίας σε μικροκλίμακα, ξέρουμε ότι αυτές θα αποτελέσουν προπύργιο αγώνα. Έτσι λοιπόν ως αντιεξουσιαστές-αναρχικοί επιλέγουμε να μην δρούμε μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά να διασπείρουμε τα εργαλεία μας θεωρητικά και πρακτικά και σε γειτονιές σπάζοντας τον μονόλογο της κυριαρχίας.

Η δράση μας στις γειτονιές κινείται στο πλαίσιο της αντιπληροφόρησης με ανάρτηση πανό, αφισοκολλήσεις, μοιραστικές κειμένων και μικροφωνικές. Με τις δράσεις μας επιδιώκουμε, μεταξύ άλλων, να χτίσουμε σχέσεις και κοινότητες αγώνα και συλλογικοποιημένα να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας. Γνωρίζοντας ότι η απελευθέρωση μας είναι δικό μας καθήκον και κανένας σωτήρας δεν θα το κάνει για εμάς. Πρέπει να φτιάξουμε εμείς αυτές τις διαδικασίες και τις δομές με βάση την οριζοντιότητα, την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την αντιεξουσία. Δομές όπως για παράδειγμα συνελεύσεις γειτονιάς, αυτοοργανωμένα ιατρεία, καταλήψεις άδειων σπιτιών, μαζική στάση πληρωμών λογαριασμών, επανασύνδεση κομμένου ρεύματος και νερού εντασσόμενες πάντα στην πολυμορφία των αγώνων. Σκοπός μας δεν είναι να λειτουργήσουμε εναλλακτικά εντός του υπάρχοντος αλλά να δοθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην οικοδόμηση της επαναστατικής υπόθεσης.

1 2 3 4 5 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *