Ενημέρωση απο την μικροφωνική αλληλεγγύης στην κατάληψη Libertatia.

Την τρίτη 23/1 πραγματοποιήθηκε μικροφωνική αλληλεγγύης στην κατάληψη Libertatia από την κατάληψη Ελαία με την συμμετοχή και την στήριξη της αναρχικής ομάδας Cumulonimbus.Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περίπου 30 άτομα ,και για περίπου μία ώρα μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα .

Το κείμενο που μοιράστηκε ήταν το εξής.

ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA  

 

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, λίγο πριν το εθνικιστικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, φασίστες που συμμετείχαν σε αυτό ξεκίνησαν επιθέσεις σε κατειλημμένους χώρους. Αρχικά, επιτέθηκαν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο “Σχολείο”, απ’ όπου και απωθήθηκαν από την περιφρούρηση της κατάληψης, και στην συνέχεια στην κατάληψη Libertatia, κάνοντας ζημιές οι οποίες αποκαταστάθηκαν άμεσα. Μερικές ώρες αργότερα, και ενώ ο κόσμος του κινήματος πραγματοποιούσε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Καμάρα,ομάδα φασιστών επιτέθηκε ξανά στην κατάληψη Libertatia με μολότοφ και φωτοβολίδες, με αποτέλεσμα να καεί το κτίριο ολοσχερώς.
Δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός ότι οι φασίστες επέλεξαν τη συγκεκριμένη μέρα για να δράσουν. Έχοντας τις πλάτες του εθνικιστικού συλλαλητηρίου, και βασιζόμενοι στις στενές σχέσεις που διατηρεί ο οργανωμένος φασισμός με πολλούς από τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο  θεσμικούς φορείς ( θρησκευτικές και εκκλησιαστικές οργανώσεις, στρατιωτικούς φορείς, ρατσιστικά πολιτικά μορφώματα κλπ), τα φασιστοειδή βρήκαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν την επίθεσή τους ενάντια σε δύο από τους απελευθερωμένους κοινωνικούς χώρους της πόλης. Ούτε βέβαια είναι τυχαίο το γεγονός ότι, τόσο η επίθεση ενάντια στον Ε.Κ.Χ “Σχολείο”, όσο και ο εμπρησμός της Libertatia, συνέβησαν υπό την -όχι και τόσο διακριτική- κάλυψη και ανοχή της αστυνομίας. Άλλωστε, η ύπαρξη στενών δεσμών των φασιστικών οργανώσεων με την αστυνομία και η συνεχής υποστήριξη που αυτή τους παρέχει έχουν πάψει να αποτελούν μυστικό εδώ και δεκαετίες. Πολύ δε περισσότερο, δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός η επιλογή των φασιστών να επιτεθούν στις δύο συγκεκριμένες καταλήψεις, οι οποίες αποτελούν εδώ και χρόνια κέντρο αγώνα και σημείο αναφοράς για το αγωνιζόμενο κομμάτι των καταπιεσμένων της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Οι κατειλημμένοι χώροι, όπως και όλοι οι αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι, βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο κάθε είδους φασιστικού, παρακρατικού μορφώματος. Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι χώροι, όχι μόνο αποτελούν εφαλτήριο του αντιφασιστικού αγώνα, αλλά και γιατί η ίδια η ύπαρξή τους  είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την ολοκληρωτική κοινωνία που οραματίζονται οι νεοναζί. Απέναντι στην αυταρχικότητα, την καταπίεση και την επιβολή των ισχυρών στους αδύναμους που πρεσβεύει ο φασισμός, οι ελευθεριακοί χώροι προτάσσουν την ισότητα μεταξύ όλων, την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. Απέναντι στην ιεραρχική δόμηση της κοινωνίας και την ύπαρξη ενός ισχυρού κράτους, οι ελευθεριακοί χώροι προτάσσουν την αυτοοργάνωση  και την ισότιμη συμμετοχή όλων στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Απέναντι στον καπιταλισμό, μία από τις εκφάνσεις του οποίου αποτελεί και ο φασισμός, οι κατειλημμένοι χώροι αποτελούν την έμπρακτη αμφισβήτηση της ατομικής ιδιοκτησίας, του βασικότερου δηλαδή στοιχείου του καπιταλισμού. Πάνω απ’ όλα, αντιτιθέμενοι στη ρητορεία περί εθνικής συνείδησης και εθνικής ενότητας, αντιτιθέμενοι στο διαχωρισμό των ατόμων με βάση το φύλο, την εθνικότητα ή το σεξουαλικό προσανατολισμό, οι ελευθεριακοί χώροι δεν αποδέχονται κανέναν άλλο διαχωρισμό μεταξύ των ανθρώπων πέραν αυτού που προκύπτει από την κοινωνική τους τάξη και από την ταξική τους συνείδηση, αυτού δηλαδή που τους χωρίζει σε αφεντικά και εργαζόμενους,σε καταπιεστές και καταπιεζόμενους, σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι κατειλημμένοι χώροι αποτελούν και θα αποτελούν το μόνιμο στόχο επίθεσης τόσο του κράτους όσο και του παρακράτους. Και για τους ίδιους ακριβώς λόγους, όλοι οι τραμπούκοι φασίστες, αλλά και γενικότερα όλοι όσοι επιτίθενται σε καταλήψεις, θα αδυνατούν πάντα να καταλάβουν το σημαντικότερο: ότι οι καταλήψεις δεν είναι μόνο οι τέσσερις τοίχοι ενός κτιρίου, αλλά κάτι πολύ περισσότερο και πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό. Οι καταλήψεις είναι οι ιδέες μας για ένα κόσμο ισότητας και ελευθερίας, είναι οι σχέσεις συντροφικότητας και ισοτιμίας που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους, είναι οι φορείς του ιδανικού μας για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους καταπίεση και εκμετάλλευση. Οι καταλήψεις είναι η έμπρακτη εφαρμογή των προταγμάτων της Αντίστασης, της Αλληλεγγύης  και της Αυτοοργάνωσης. Και τα προτάγματα αυτά, όσες φωτιές και να βάλουν, δεν θα καταφέρουν ποτέ να τα καταστρέψουν.

 

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 22/01 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Κατάληψη Ελαία

 

Τέλος την πέμπτη 25/1 θα πράγματοποιηθείπορεία αλληλλεγγύης στην κατάληψη Libertatia και στους συλληφθέντες της αντιφασιστικής πορείας ,με προσυγκέντρωση στις 18.00 στην πλατεία γεωργάκη.Την πορεία καλούν η κατάληψη Ελαία ,κατάληψη Allerta και η αναρχική ομάδα Cumulonimbus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *