Βιβλιοθηκη

ΜΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 

Το αυτοπαρουσιαστικό αυτό κείμενο ξεκινά με μια δυσάρεστη διαπίστωση (η οποία όμως κρύβει μέσα της και τις προσδοκίες μας για την ανατροπή της): ο πνευματικός αναλφαβητισμός είναι γύρω μας διάχυτος, ενώ η απουσία ιστορικής μνήμης αποδεικνύεται με κάθε ευκαιρία. Την στιγμή που η επίθεση του καπιταλιστικού συστήματος επεκτείνεται βίαια σε κάθε κοινωνικό πεδίο -από τους χώρους εργασίας και τα πανεπιστήμια μέχρι τις γειτονιές-, η έλλειψη των διανοητικών και πρακτικών εργαλείων για την κατανόηση και το μπλοκάρισμά της γίνεται αισθητή σε κάθε βήμα.

 

Είναι, όμως, ακριβώς αυτά τα διανοητικά εργαλεία, οι αναλύσεις, οι αφηγήσεις, οι πρακτικές περασμένων στιγμών του ταξικού ανταγωνισμού, που οφείλουμε να μελετήσουμε, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο τα σημερινά κινήματα. Εμβαθύνοντας στις συλλογικές αρνήσεις του παρελθόντος αλλά και στις αδυναμίες, τις αντιφάσεις και τα λάθη των ανθρώπων που τις συνέθεσαν αντιλαμβανόμαστε από πού ερχόμαστε και κυρίως πού θέλουμε να πάμε. Ο κόσμος μας άλλωστε είναι προϊόν μιας συγκεκριμένης ιστορικής διαδικασίας. Ένας γενειοφόρος του προπερασμένου αιώνα την είπε «ταξική πάλη». Λέμε να υιοθετήσουμε αυτή τη θέση…

 

Για τους παραπάνω λόγους η βιβλιοθήκη της κατάληψης Ελαία επιχειρεί στη μικροκλίμακα που της αναλογεί να λειτουργήσει σαν ένα συλλογικό αυτομορφωτικό εγχείρημαμια «εργαλειοθήκη» χρήσιμη για τους σκοπούς του ανταγωνιστικού κινήματος. 

 

Οι τίτλοι που αριθμεί η βιβλιοθήκη είναι περίπου 250, με κύριο όγκο σε βιβλία πολιτικής θεωρίας, ιστορίας και φιλοσοφίας, πολιτικές εγκυκλοπαίδιες αλλά και θέατρο και λογοτεχνία. Οι τίτλοι αυτοί καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα, με σημαντικά κλασσικά βιβλία της πολιτικής σκέψης, χρήσιμα σε αυτούς που ξεκινούν τις αναζητήσεις τους, αλλά και σε αυτούς που θέλουν να επεκτείνουν το πεδίο εμβάθυνσης τους.

 

Στο χώρο της βιβλιοθήκης της κατάληψης φιλοξενούνται επίσης περιοδικά/μπροσούρες/εφημερίδες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού/αυτόνομου αλλά και ευρύτερου ριζοσπαστικού χώρου.

 

Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι οι εξής: αφενός η διεύρυνση του όγκου των βιβλίων που υπάρχουν μέχρι στιγμής στα ράφια της βιβλιοθήκης, καθιστώντας την έτσι μια ευρεία και ανοιχτή κινηματική δανειστική βιβλιοθήκη και αφετέρου η συγκρότηση αρχείου με έντυπο υλικό των προαναφερθέντων πολιτικών χώρων. Για το λόγο αυτό κάθε προσφορά βιβλίων πολιτικής θεωρίας, ιστορίας, κοινωνιολογίας φιλοσοφίας, κινηματικού αρχειακού υλικού αλλά και κάθε άλλου είδους, όπως λογοτεχνία ή θέατρο, είναι ευπρόσδεκτη και επιθυμητή.

 

Επιπλέον, θα επιχειρηθεί η δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με ψηφιακό υλικό, χωρίς την πρόθεση αυτό να αντικαταστήσει την φυσική μας διάδραση ή την επαφή με το βιβλίο.

 

Σε εβδομαδιαία βάση θα πραγματοποιούνται εργασίες στη βιβλιοθήκη (αρχειοθέτηση, αποδελτίωση, καθαρισμός), κατά τις οποίες η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή, με δυνατότητα βοηθητικής υποστήριξης σε όποιον χρειάζεται, σχετικά με το υλικό που υπάρχει.

Για ηλεκτρονική επικοινωνία:

katalipsielaia09@espiv.net

 

Ώρες λειτουργίας βιβλιοθήκης: Κάθε 2η Δευτέρα απο τις 18:00 έως τις 20:00 καθώς και σε οποιαδήποτε ανοιχτή εκδήλωση της κατάληψης.

 

One thought on “Βιβλιοθηκη

  1. Έλενα

    Καλησπέρα συναγωνιστές. Σας στέλνουμε ένα συλλογικό, καλλιτεχνικό, αυτοοργανωμένο έργο 150 χορευτών (flash mob) που φτιάχτηκε συνεργατκά από 10 ομάδες, υπέρ των μεταναστών και των συνεργατικών εγχειρημάτων. Αν το βρείτε ενδιαφέρων θα χαιρόμασταν να το μοιραστείτε. Γενικά θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα, τυχόν σχόλια, εννοείται θετικά και αρνητικά. Καλή συνέχεια σε ό.τι κάνετε.
    http://youtu.be/2g42h5hMHmY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *