Ανακοίνωση Κατάληψης σχετικά με την καταστολή της 28ης Νοεμβρίου

Κατάληψη ΕΛAIA, Σάββατο ώρα 9 π.μ.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του προκαθορισμένου διημέρου, που σαν σκοπό έχει τη γνωριμία του εγχειρήματος της κατάληψης με τους γείτονες και την ευρύτερη κοινωνία της Κέρκυρας, οι δυνάμεις καταστολής αποφάσισαν να “χτυπήσουν”… Μια διμοιρία πάνοπλων Ο.Π.Κ.Ετζήδων συνοδευόμενη από 6 ασφαλίτες εισέβαλαν στο χώρο της κατάληψης, μετά από εντολή του εισαγγελέα, για την εκκένωση της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο παντελώς ερειπωμένος – παρατημένος για πάνω από δύο δεκαετίες χώρος απέκτησε ζωή, θέρμανση, καθαρίστηκε και, τελικά, έγινε βιώσιμος. Έτσι, λοιπόν, ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, όπως τα παιδιά της γειτονιάς, αλλά και οι μεγαλύτεροι, αγκάλιασε το εγχείρημα, συμμετέχοντας, ενεργά, στις καθημερινές συνελεύσεις, αλλά και τις απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται ύστερα από τις νομικές κινήσεις που έγιναν εκ μέρους του Ινστιτούτου ΕΛΑΙΑΣ, ενός οργανισμού χρόνια παρηκμασμένου, που του έχει παραχωρηθεί η κυριότητα ενός μεγάλου δημόσιου κτήματος, στο οποίο υπάρχει μια σειρά κτισμάτων που εδώ και πολύ καιρό ρημάζουν. Το μέλημα του Ινστιτούτου είναι να μας διώξει από το κτήμα, ενώ αλλεπάλληλες «καταπατήσεις» λαμβάνουν χώρο «κάτω από την μύτη τους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που περιγράφεται είναι η επίμονη παρουσία του κ. διαχειριστή – τσιφλικά του κτήματος, που, ενώ ο ίδιος οικειοποιείται το χώρο για τα δικά του προσωπικά συμφέροντα (τόπος βοσκής των ζώων του, μάζεμα ξυλείας για την εξασφάλιση της ζεστασιάς του), ταυτόχρονα αρνείται σε οποιονδήποτε άλλον να αξιοποιήσει το χώρο.

Γιατί άραγε ο εν λόγω κύριος υπερβαίνει τα υπηρεσιακά του καθήκοντα και με απεριόριστο ζήλο διεκδικεί την κυριότητα του κτήματος;

Βέβαια, απ’ όλο αυτό το “πανηγύρι” δε θα μπορούσαν να λείπουν τα τοπικά καθεστωτικά Μ.Μ.Ε., με δύο δημοσιεύματα λασπολογικού χαρακτήρα και “Πουλημένων” συμφερόντων. Ο τοπικός Τύπος στην προσπάθειά του να δυσφημίσει τις ενέργειες – δραστηριότητές μας, εκτίθεται, κατά την γνώμη μας, στα μάτια της κοινωνίας.

Όλα τα παραπάνω δε μας πτοούν. Στεκόμαστε αντιμέτωποι και συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη θέληση την προσπάθεια να παραμείνει ο χώρος ανοιχτός και να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο για την κοινωνία της Κέρκυρας. Γι’ αυτό και σύσσωμη η συνέλευση της κατάληψης αποφάσισε τη συνέχιση και κανονική λειτουργία της.

Δεν υποχωρούμε σπιθαμή μπροστά σε τέτοιου είδους τρομοκρατικές και κατασταλτικές τακτικές.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ & ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Κατάληψη ΕΛΑΙΑ

απελευθερωμένος κοινωνικός χώρος 28/11/2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *