Φλορεντία, Ιταλία: Εκκενώθηκε η ιστορική κατάληψη Conciatori

«Άλλη μια κατάληψη εκκενώθηκε. Εκεί που κάποτε υπήρχαν χρώματα, επιβλήθηκε το γκρίζο της εξουσίας»

Το πρωί της Πέμπτης, 19 Γενάρη, ξεκίνησε η εκκένωση της κατάληψης Κοντσιατόρι. Στην κατασταλτική επιχείρηση συμμετείχαν 8 διμοιρίες καραμπινιέρων, πλήθος δημοτόμπατσων και άλλων υπαλλήλων του δήμου. Οι σύντροφοι από το Circolo Anarchico προσπάθησαν να υπερασπιστούν την κατάληψη στο δρόμο, ενώ άλλοι ανέβηκαν στην οροφή του κτηρίου. Οι μπάτσοι όμως κερδίζοντας σιγά σιγά έδαφος κατέλαβαν τελικά το κτήριο το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Στην κατάληψη στεγάζονταν διάφορες συλλογικότητες και λάμβαναν χώρα διάφορες εκδηλώσεις, όπως συνελεύσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις. Πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί επίσης αρκετές εκδηλώσεις για την κρίση στην Ελλάδα, ενώ η κατάληψη είχε συγκεντρώσει και ένα χρηματικό ποσό σε αλληλεγγύη με την κατάληψη Ελαία στην Κέρκυρα, που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές μετά από παρακρατική επίθεση.

Τα τελευταία χρόνια, υπό τη δημαρχία του Ματτέο Ρέντσι [Matteo Renzi], μια πρωτόγνωρη καταστολή έχει απλωθεί στην πόλη. Με όχημα την περιβόητη «αξιοποίηση», καταλήψεις εκκενώνονται και τα κτήρια πουλιούνται σε κερδοσκόπους προς εκμετάλλευση. Τα ενοίκια στο κέντρο παραμένουν πανάκριβα, ακόμα και για τους ντόπιους, και τα σπίτια καταλήγουν τελικά στα χέρια της μαφίας των κατασκευαστικών εταιρειών ή σε πλούσιους τουρίστες/επενδυτές… Η πόλη μετατρέπεται σε ένα τεράστιο τουριστικό λούνα παρκ.

Η κατάληψη Κοντσιατόρι βρέθηκε στο επίκεντρο της επίθεσης των κερδοσκόπων της στέγασης, όντας η μόνη κατάληψη στο κέντρο και μία από τις παλαιότερες στη Φλορεντία. Το κτήριο δόθηκε σε εργολάβο κοψοχρονιά (1.912.000 ευρώ για 1.646 τετραγωνικά μετρά, σε μια περιοχή όπου τα ακίνητα πουλιούνται σε πολύ υψηλότερες τιμές) προκειμένου να μετατραπεί σε συγκρότημα πολυτελών κατοικιών και χώρων στάθμευσης (συνολικά θα κατασκευαστούν 12 πολυτελή διαμερίσματα και 15 γκαράζ).

http://gr.contrainfo.espiv.net/2012/01/27/firenze-italia-conciatori/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *