Ενημέρωση για την φοιτητική κατάληψη στέγης – Eνημέρωση για την κατάληψη “Πέρασμα” στην Πάτρα

Σχετικό επίκαιρο ζήτημα:

Για την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Μαραγκοπούλειο

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1242886

http://katalipsiesiea.blogspot.com/2010/12/blog-post_26.html

Πριν από δύο μέρες οι φοιτητές της κατάληψης στέγης της οδού Αλεξάνδρας ειδοποιήθηκαν οτι αν δεν εγκατέλειπαν την κατάληψη θα εξαναγκάζονταν σε έξωση με την απόφαση εισαγγελέα.

Ενημερωτικά, η συγκεκριμένη κατάληψη πραγματοποιήθηκε από φοιτητές, οι οποίοι είχαν υποστεί έξωση από το νέο καθεστώς που ισχύει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σε σχέση με την στέγαση στα ξενοδοχεία και κατόπιν επίμονου αγώνα για την διατήρηση του δικαιώματος τους μέσω κατάληψης στην πρυτανεία. Τελικά, ο μόνος τρόπος νίκης στον αγώνα τους και κάλυψης της βασικής αυτής ανάγκης τους, ήταν η κατάληψη ενός εγκαταλελειμένου κτηρίου που ανήκει στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, και που μέσα σε αυτό πραγματοποιούνται κάποια μαθήματα του ΤΕΕ Νοσηλευτικής, σε 2 από τις αίθουσες του κτηρίου, οι οποίες και δεν καταλήφθησαν. Οι φοιτητές επεδίωξαν μια αγαστή συνεργασία που τελικά δεν επετεύχθη, καθώς ζητήθηκε η παρέμβαση εισαγγελέα.

Το δικαίωμα στη στέγαση των φοιτητών είναι αδιαπραγμάτευτο, καθώς ταυτόχρονα διακυβεύεται το δικαιώμα τους στην μόρφωση. Η κατάληψη των φοιτητών είναι μόνο δίκαια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως παράνομη ή ακτιβίστικη. Η κατάληψη ενός κτηρίου εγκαταλελειμένου (που τυγχάνει να ανήκει στη διοίκηση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας που τόσο έχει απασχολήσει τον κερκυραικό λαό για ποικίλους λόγους) δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί κοινωνικά δίκαια, σε μια εποχή που όλοι είμαστε θύματα του ίδιου συστήματος καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οι φοιτητές πρέπει να μας έχουν αλληλέγγυους, όχι ΄μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη.

Τις μέρες των γιορτών η ανάγκη για συμπαράσταση είναι μεγαλύτερη, καθώς τώρα είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος να γίνει κάποια κίνηση εναντίον τους. Όσοι έχουν παραμείνει στο νησί τις μέρες των διακοπών, καλό είναι να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των φοιτητών και να υποστηρίζουν με την παρουσία τους.

Η αλληλεγγύη μας είναι αυτονόητη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *