ΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΑΥΤΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/5, 20:00 

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΜΕΙΩΣΗΣ – ΙΤΑΛΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’70

(ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΥΦΑΝΕΤ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

 

“…το κομμουνιστικό κόμμα και τα συνδικάτα καλούν τον ιταλικό λαό να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι, αλλά τα αυτόνομα συμβούλια και οι επιτροπές απαντούν πως οι προλετάριοι δε θα θυσιαστούν για την καλή λειτουργία της οικονομίας και υπερσπίζονται την απαλλοτρίωση και την αυτομείωση.
Η αυτομείωση, είναι η άρνηση καταβολής του συνόλου των τιμών που χρεώνονται για διάφορες υπηρεσίες, ηλεκτρισμού, τηλεφώνου, μεταφορών, ενοικίων, ακόμη και τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών. Πληρώνουνε είτε την παλιά τιμή (όταν αυξάνεται) ή την μισή τιμή, είτε καθόλου. Αυτή η μορφή ανυπακοής εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε όλη τη χώρα και συχνά υποστηρίχτηκε από τους εργαζόμενους στις εκάστοτε υπηρεσίες.
Εάν το κίνημα της αυτομείωσης μπόρεσε να αναπτυχθεί στην ιταλία σε μία μαζική κλίμακα, οφείλεται στην ύπαρξη εργοστασιακών αγώνων ιδιαίτερα δυναμικών και μόνιμων. Αλλά και επειδή σε αντίθεση με την Αγγλία, όπου οι εργαζόμενοι συχνά περιορίζονταν στα θέματα της επιχείρησης, στην ιταλία έβγαιναν και έξω από το εργοστάσιο…”

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/5, 22:30,

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ “RATHER ENTERTAINING”

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ VIJ (ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/5, 13:00

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (ΦΕΡΤΕ ΤΟ ΚΑΤΙΤΙΣ)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΙΓΟΥΡΑΣ ΣΚΙΩΝ

ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΦΥΤΩΝ (ΑΓΡΟΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ ΕΛΑΙΑΣ)

Χαρίζουμε σπορόφυτα ντόπιων ποικιλιών και ξεκινάμε τη δημιουργία τράπεζας-δικτύου ανταλλαγής σπόρων.
Στόχος μας είναι να αποδεσμευτούμε συλλογικά από την αγορά σπόρων και να διασώσουμε παραδοσιακούς, μη μεταλλαγμένους σπόρους, προστατεύοντας παράλληλα και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη.

ΚΑΛΕΣΜΑ

 ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-

ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ

Όπως είναι γνωστό, η Αγροκολλεκτίβα της Κατάληψης «Ελαία» υπάρχει εδώ και δύο χρόνια. Μέσα σ’αυτά τα δύο χρόνια έχουμε πειραματιστεί πάνω στη συλλογική, αυτοργανωμένη, βιολογική καλλιέργεια. Με άλλα λόγια, καλλιεργούμε όλοι μαζί το κτήμα της Κατάληψης, με τις δικές μας δυνάμεις και μέσα, και αποζημιωνόμαστε με μια σοδειά που δεν την πουλάμε, αλλά την μοιραζόμαστε μεταξύ μας, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.   Όλον αυτό τον καιρό έχουμε καταφέρει να καλύψουμε μέρος των διατροφικών μας αναγκών και ένα κομμάτι της παραγωγής μας το έχουμε δωρίσει συμβολικά στο κέντρο της πόλης. Έχουμε οργανώσει, επίσης, εκδηλώσεις πάνω σε θέματα αγροτικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Φέτος αποφασίσαμε να «ανοίξουμε» τις δράστηριότητες μας λίγο παραπάνω και το εγχείρημά μας να αποκτήσει μια μεγαλύτερη κοινωνική απεύθυνση. Γι’ αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε μαζί με ανθρώπους από άλλα παρόμοια εγχειρήματα του νησιού (όπως το Συλλογικό Χωράφι του Εναλλακτικού Εργαστηρίου) ένα κοινό φυτώριο με σκοπό το μοίρασμα φυτών παραδοσιακών ποικιλιών σε ανθρώπους που θα τα χρησιμοποιούσαν για μη εμπορικούς σκοπούς. Λάβαμε μέρος, μάλιστα, σε εκδήλωση του Συλλόγου Περιβάλλοντος και του δικτύου «Πελίτι», χαρίζοντας πολλά φυτά από το Κοινό Φυτώριο.

 

Την 13/5/2012 στην Κατάληψη Ελαία θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη χαριστικό παζάρι φυτών παραδοσιακών ποικιλιών, όμως αυτή τη φορά έχουμε έναν επιπλέον στόχο. Σας καλούμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί οι ερασιτέχνες καλλιεργητές μια τοπική τράπεζα-δίκτυο ανταλλαγής σπόρων και φυτών.

 

 Εάν ο καθένας μας κρατήσει τους σπόρους από τα φυτά που καλλιεργεί και συνεισφέρει μέρος των σπόρων αυτών στην κοινή «τράπεζα», από του χρόνου κιόλας, θα μπορούμε να μοιραστούμε όλους αυτούς τους σπόρους. Και από αυτή την τόσο απλή υπόθεση, που είναι τόσο γνώριμη στις παλαιότερες γενεές, θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τα εξής:

  • Θα έχουμε αποδεσμευτεί από τις πολυεθνικές εταιρίες και το καπιταλιστικό μονοπώλιο σπόρων (υβριδικών, μεταλλαγμένων ή και βιολογικών)
  • Θα έχουμε συμβάλει στη διάσωση αρκετών ποικιλιών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και θα έχουμε βοηθήσει στην προστασία της βιοποικιλότητας.
  • Θα έχουμε επιτύχει μια μακράν πιο ποιοτική διατροφή για τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους.
  • Θα έχουμε συμβάλει στην επιστροφή του σύγχρονου ανθρώπου στην γεωργία που είναι τόσο σημαντική γι’αυτόν και που τόσο έχει αποξενωθεί απο αυτήν.
  • Θα έχουμε δημιουργήσει μια νέα δομή αυτοργάνωσης και αλληλεγγύης ανθρώπων, ξεπερνώντας την ανεπιθύμητη «κηδεμονία» κράτους και επιχειρήσεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η συμμετοχή σας σε ένα τέτοιο δίκτυο είναι πολύ σημαντική.

Ας είμαστε όλοι την Κυριακή 13/5/2012, ώρα 13:00 στην Κατάληψη Ελαία.

ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΟΡΟ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *