Η ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΛΥΨΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ

Σσσσσς… Ησυχία, τάξη, ασφάλεια. Αναμφίβολα, η εικόνα της απαστράπτουσας, αψεγάδιαστης πόλης αποτελεί ένα ισχυρό θέλγητρο για όσους την ταυτίζουν με τη μία και μοναδική αισθητική αλήθεια, πόσω μάλλον όταν θεωρούν ότι η εικόνα αυτή θα συνοδευτεί από μια άνευ προηγουμένου κοσμοσυρροή τουριστών και, μακροπρόθεσμα, μια οριστική διαφυγή από τη μίζερη οικονομική πραγματικότητα.

Κάπως έτσι πρέπει να το σκέφτηκαν οι εθελοντές της πρωτοβουλίας “Κέρκυρα-Όμορφη πόλη”, η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 15 Γενάρη με σκοπό να “απαλλάξει” το ιστορικό κέντρο από αφίσες και συνθήματα που μολύνουν τους τοίχους των γειτονιών της. Με μπροστάρισσα τη δημοτική αρχή (συγκεκριμένα την αρμόδια επιτροπή αισθητικής) και με τη βοήθεια εργαζομένων σε δήμο και ΔΕΥΑΚ (εθελοντών άραγε;), το έργο αποπερατώθηκε. Μέχρι φυσικά την επόμενη εξόρμηση, ώστε τα μέλη της πρωτοβουλίας να καταφέρουν να προσθέσουν στο ενεργητικό τους ένα ακόμη γαλόνι καταξίωσης ως “ενεργοί πολίτες που δεν γκρινιάζουν, αλλά προσπαθούν από την πλευρά τους να κάνουν την καθημερινή ζωή πιο όμορφη”. Αν αυτό επιτευχθεί σβήνοντας τα συνθήματα και κατεβάζοντας τις αφίσες αυτών που γκρινιάζουν, τότε ακόμα καλύτερα. Άλλωστε, τα συνθήματα στους τοίχους είναι πνευματώδη και έξυπνα, αρκεί να βρίσκονται στους τοίχους του Παρισιού το Μάη του ’68 ή της Αθήνας το Νοέμβρη του ’73.

Οι καμπάνιες αυτές δεν αποτελούν πρωτοπορία της Κέρκυρας, μιας και αντίστοιχα παραδείγματα συναντάμε στην Αθήνα (τους περιβόητους atenistas) αλλά και σε άλλες πόλεις. Κοινός τόπος για αυτές αποτελεί το ξεδιάντροπο κλείσιμο του ματιού στη λογική της αποπολιτικοποίησης και της μετακύλισης της ευθύνης στο άτομο. Οι εμπνευστές των παρεμβάσεων αυτών βέβαια δεν είναι αφελείς, ούτε απολίτικοι: ενεργοποιώντας τα συντηρητικότερα αντανακλαστικά της κοινωνίας, την ενθαρρύνουν όχι μόνο να μην αναζητήσει τις βαθύτερες αιτίες της μιζέριας της καθημερινής ζωής, αλλά και να συγκαλύψει οτιδήποτε είναι απότοκο της κοινωνικής οργής.

“Η Αρχή Έγινε!”, μας ενημερώνει τοπικό “κινηματικό”, ειδησεογραφικό site, αναφερόμενο στην απαλλαγή από τις μπογιές που μολύνουν την κανονικότητα της εικόνας της πόλης. Καιρός να παίρνουν σειρά οι άνθρωποι.

Κατάληψη Ελαία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *