ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ATHENS INDYMEDIA για τον αγώνα των εκπαιδευτικών.

 Η  γενικευμένη και διαρκής επίθεση του συστήματος ενάντια σε όλα τα  κοινωνικά αγαθά έρχεται πλέον να διαλύσει εντελώς την παιδεία. Αυτή τη  φορά, εκτός από την υγεία, αποφάσισαν ότι περισσεύει ό,τι απέμεινε από την Δημόσια Εκπαίδευση. Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίζεται στη Βουλή  το νομοσχέδιο για το “Νέο” Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο. Ένα Λύκειο που  κατ΄ ευφημισμό αποκαλείται “Νέο” μιας και αναβιώνει τα πανάρχαιου τύπου  εξεταστικά μοντέλα, μετατρέπει το σχολείο σε συνεχές εξεταστήριο, ενώ  ταυτόχρονα καταδεικνύει περίτρανα την ταξικότητα στην εκπαίδευση,  προσφέροντας αβανταδόρικα χαρτιά στο κάτεργο της παραπαιδείας. Οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τα τεράστια έξοδα των  φροντιστηρίων για 3 συνεχόμενα χρόνια, μοιραία θα στρέψουν τα παιδιά  τους στα ΕΠΑΛ. Τα σχολεία δηλαδή που μετατρέπουν πλέον τους μαθητές σε  ανήλικους σκλάβους, αναγκάζοντάς τους να παρακολουθήσουν τις τάξεις  μαθητείας. Σχολεία που αντί για γνώση και ελεύθερο πνεύμα, παράγουν  φτηνούς εργάτες σε αφεντικά που δεν πληρώνουν τίποτε για να έχουν  σκλάβους.
Η επίθεση στην εκπαίδευση όμως δεν είναι σημερινή. Είναι αυτό που  διαφαίνονταν πριν από 2 χρόνια με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλαγές που εμπορευματοποίησαν τα πανεπιστήμια και που κινήθηκαν στο πνεύμα του κέρδους έναντι της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης -κατάργηση ασύλου- στους ακαδημαϊκούς χώρους. Όλα αυτά  αποτελούσαν τον προάγγελο της σημερινής κατάστασης αποσύνθεσης στην παιδεία, με σχολεία που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν, μεειδικότητες που  καταργήθηκαν, με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή, με απολύσεις εκπαιδευτικών. Έτσι σήμερα, τα σχολεία μένουν με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς [Λειτουργικά κενά στην Α/βαθμια], που  μέχρι την τελευταία μέρα δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν ή σε ποια περιοχή, στα μουλωχτά καταργούνται τα ολοήμερα σχολεία, 20.000 μαθητές των ΕΠΑΛ βρίσκονται εκτός σχολικής τάξης, μεθοδεύεται έξωση 50.000 μαθητών από το νέο λύκειο,  χιλιάδες προνήπια εκτός των νηπιαγωγείων και χιλιάδες βρέφη εκτός παιδικών σταθμών.
Οι  εκπαιδευτικοί προχωράνε σε επαναλαμβανόμενες 5νθήμερες απεργίες από τις 16/9, με προοπτική την απεργία διαρκείας . Οι καθηγητές, οι μαθητές, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να ξεσηκωθούν σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας. Απέναντί τους έχουν υπουργούς, καλοπληρωμένους μάνατζερ, παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που δεν έχουν σταματήσει να επαναλαμβάνουν ότι είναι ο αγώνας των εκπαιδευτικών που θα βλάψει την Παιδεία, προστατεύοντας έτσι  τους πραγματικούς ενόχους που φοβούνται τις κοινωνικές συγκρούσεις που θα προκληθούν από έναν άνεργο αλλά εκπαιδευμένο και μορφωμένο πληθυσμό και παίρνουν προληπτικά μέτρα για να τις αποτρέψουν.
 
Δεν  μένει  παρά η εκπαίδευση να εξεγερθεί, παρασύροντας μαζί της την υπόλοιπη  κοινωνία.  Eκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι να πάρουμε την  γνώση στα χέρια μας, να κλείσουμε με απεργίες και καταλήψεις τα σχολεία των λίγων και να τα μετατρέψουμε σε ανοικτά κέντρα αγώνα και αντίστασης για όλους , που θα διδάσκουν την αλληλεγγύη, την αυτοδιαχείριση, την αυτοοργάνωση, την  αξιοπρέπεια.

ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΕΛΜΕ2 αντίγραφο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *