Κείμενο της πολιτικής συνέλευσης της κατάληψης Ελαία για τις εκκενώσεις καταλήψεων

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης της χώρας δεν έριξαν κανέναν από τα σύννεφα. Η ακροδεξιά κυβέρνηση που έλαβε τη σκυτάλη της εξουσίας από την σοσιαλδημοκρατική αυταπάτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν θα μπορούσε να έχει άλλες προτεραιότητες παρά αυτές που επιτάσσει η νεοφιλελεύθερη – νεοφασιστική ατζέντα της: δηλαδή το ξεπούλημα κάθε ίχνους δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, την ανάθεση κάθε πτυχής της δημόσιας λειτουργίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα και την κατάπνιξη κάθε αντίθετης φωνής. Μέσα σε αυτό τον οικονομικό και πολιτικό ζόφο, οι ανάγκες του ψηφοφόρου δεν έχουν καμία σημασία· άλλωστε ο ρόλος του εξαντλήθηκε μόλις έριξε την ψήφο του στην κάλπη. Το μόνο που έχει να σερβίρει η νεοφασιστική εξουσία είναι καταστολή, σκοταδισμός και μισανθρωπισμός: ποδοπάτημα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και μειοψηφιών, περιστολή δικαιωμάτων, και πάνω απ’ όλα, μπόλικες δόσεις Νόμου και Τάξης σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση. Σκοπός: αφενός να ικανοποιηθεί ο διψασμένος για αίμα ακροδεξιός κανίβαλος ψηφοφόρος, που δεν θα γκρινιάξει για τη δική του δυστυχία, αρκεί να δει άλλους να υποφέρουν περισσότερο από αυτόν. Αφετέρου να μην φαίνεται η μεσιτική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο.

Πρώτο θύμα της τακτικής αυτής οι καταλήψεις μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Άνθρωποι που είχαν βρει στέγη σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και ζούσαν ενσωματωμένοι στον κοινωνικό ιστό ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, έχοντας την αλληλεγγύη των γειτόνων τους, μεταφέρθηκαν χιλιόμετρα μακριά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης φτιαγμένα για τις ανάγκες πολύ λιγότερων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, μακριά από κάθε θέση απασχόλησης, σχολείο και υποδομή υγείας και φυσικά μακριά από τα μάτια των νοικοκυραίων ψηφοφόρων. Η ίδια τακτική συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν οι καταλήψεις ή να εξαντληθεί η επικοινωνιακή του χρησιμότητα.

Στην Κέρκυρα η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Όχι φυσικά ως προς την ουσία, αλλά ως προς το περιτύλιγμα. Όχι ως προς την ατζέντα που παραμένει η ίδια, αλλά ως προς τον τρόπο που αυτή παρουσιάζεται προς τα έξω. Και εδώ λοιπόν, η νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά δημοτική αρχή έθεσε από την αρχή ως στόχο της την παραχώρηση κάθε κομματιού δημόσιας περιουσίας και κάθε πτυχής της λειτουργίας του Δήμου σε ιδιώτες. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην θέσει στο στόχαστρο και τις καταλήψεις, αφού αυτή είναι η μόδα των ημερών. Η Κέρκυρα μπορεί να μην έχει καταλήψεις στέγης μεταναστών, έχει όμως κατατειλημμένους κοινωνικούς χώρους. Εδώ, εκτός από οπαδούς του δόγματος “νόμος και τάξη”, έχουμε και μπόλικους εθελοντές πρόθυμους να σηκώσουν τα μανίκια και να κάνουν όλη τη δουλειά που απαιτείται για να βγάλουν ασπροπρόσωπο έναν σάπιο και χρεοκοπημένο δήμο. Σιγά μην άφηνε η εξουσία όλη αυτή τη τζάμπα εργατική δύναμη να πάει χαμένη· που αλλού θα έβρισκε τόσους ανθρώπους πρόθυμους να χρησιμοποιηθούν; Με αφορμή λοιπόν την “ανάγκη” να αποκτήσει ο Δήμος Κέρκυρας για κάποιον λόγο υπηρεσία εθελοντισμού (ό,τι αντικείμενο κι αν θα μπορούσε να έχει μια τέτοια υπηρεσία) αμέσως δημιουργείται και η “ανάγκη” στέγασής της. Και φυσικά προς έκπληξη κανενός οι χώροι που προτείνονται, ανάμεσα στα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης, είναι (πάλι) καταλήψεις, μεταξύ αυτών και ο χώρος της Κατάληψης Ελαία.

Ο εθελοντισμός είναι ένα εργαλείο πολλαπλά χρήσιμο για κάθε σκοπό στα χέρια της εξουσίας: Προβάλλοντας επικοινωνιακά την εξυπηρέτηση κάποιου κοινωφελούς, περιβαλλοντικού, ανθρωπιστικού ή πολιτιστικού σκοπού, ο εθελοντισμός επιτρέπει στην εξουσία να εξοικονομεί πόρους αναθέτοντας ανέξοδα για την ίδια τα βάρη της κοινωνικής πολιτικής στους υποτιθέμενα αποδέκτες της. Μετακυλίει στις πλάτες των από τα κάτω την αντιμετώπιση των συνεπειών πολιτικών που δημιουργούν οφέλη για άλλους. Παρέχει τζάμπα εργατική δύναμη, διαφήμιση, προβολή και κέρδη σε ιδιώτες. Εξανθρωπίζει το απάνθρωπο και καταστροφικό καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα παραγωγής και εκμετάλλευσης και το συντηρεί αμβλύνοντας τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές του συνέπειες. Ο εθελοντισμός υποτάσσει τις αναμφισβήτητα καλές προθέσεις ανθρώπων που θέλουν να βελτιώσουν τον γύρω τους κόσμο και τις θέτει στην υπηρεσία αυτών που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή του. Εκτός από τις καλές προθέσεις, απαραίτητο προσόν του εθελοντή κάθε είδους, είναι να αντιμετωπίζει τα κακώς κείμενα του κόσμου σαν καιρικά φαινόμενα: να μην αναζητά τις αιτίες που τα δημιουργούν, να μην αμφισβητεί το σύστημα που τα γεννά, ούτε να ψάχνει ποιοι ωφελούνται από αυτά. Η δουλειά του εθελοντή είναι απλώς να τα αντιμετωπίζει: κάποιοι καταστρέφουν το περιβάλλον και κερδιζουν από αυτό, ο εθελοντής απλώς μαζεύει τα σκουπίδια. Κάποιοι φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους ανθρώπους, ο εθελοντής θα ταϊσει τους πεινασμένους. Ο δήμος συνειδητά αφήνει υποστελεχωμένη την υπηρεσία καθαριότητας, ο εθελοντής θα κόψει τα χόρτα και θα πλύνει τα πεζοδρόμια. Το κράτος αφήνει στη μοίρα τους τους πιο αδύναμους, ο εθελοντής θα τους παρέχει περίθαλψη και κάθε είδους ανακούφιση που όμως από τη φύση της δεν μπορεί να είναι παρά ευκαιριακή και προσωρινή, αφού οι λόγοι για τους οποίους δημιουργείται το πρόβλημα παραμένουν άθικτοι.

Οι καταλήψεις από την άλλη εχθρεύονται τον καπιταλιστικό κόσμο της ιδιοκτησίας, του εμπορεύματος, του κέρδους και των χορηγών. Προτείνουν έναν ανεξούσιο κόσμο αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, όπου οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται ισότιμα με γνώμονα τις ανάγκες τους και όχι το οικονομικό όφελος. Σε αντίθεση με τον εθελοντισμό, οι καταλήψεις προκρίνουν την οριζοντιότητα, την αυτενέργεια και την αλληλεγγύη, όχι μόνο ως τρόπο εσωτερικής λειτουργίας τους αλλά και ως τρόπο συνολικής οργάνωσης της κοινωνίας. Οργανώνουν δομές και επιχειρούν να αντιμετωπίζουν κοινωνικές ανάγκες με αυτή τη λογική. Αγωνίζονται για την αλλαγή της κοινωνίας αμφισβητώντας τα βαθύτερα θεμέλια του υπάρχοντος κόσμου: την εξουσία και την ιδιοκτησία. Κάτι που το κράτος πάντα έβλεπε (και συνεχίζει να βλέπει) ως εχθρό.

  • Το κράτος και η δημοτική αρχή να γνωρίζουν ότι οι χώροι μας είναι ζωντανοί και δημιουργικοί. Να εκμεταλλευτούν κάποιο από τα πάμπολλα κτίρια που ρημάζουν έρημα και να ξεχάσουν την Κατάληψη Ελαία και τις καταλήψεις του νησιού.
  • Καμία επίθεση που θα δεχτούν οι καταλήψεις δεν θα μείνει αναπάντητη.
  • Απέναντι σε κεντρική και τοπική εξουσία, ούτε βήμα πίσω

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *